empiri

Þetta er úrdráttur úr greininni sem ég hef unnið verkefnið útfrá… þið sem nennið… verið nú svoldið kritisk vegna dönskunnar… þar sem ekki hefur verið lesið yfir þetta!!!

”FARVEL TIL FREYA” en artikel fra ALT FOR DAMERNE 33/2002.

Artiklen handler om et ægtepar Majlis og Thomas, som venter sit første barn. De er midt i tyverne, hun er ansat på personalekontor på et rådhus, og han er politimand. I uge 18 bliver hun scannet og alt er som det skal være. Da Majlis nærmer sig uge 30 begynder hun at undre sig, hun mærker ikke meget liv i fostret. I uge 31 er hun på hospitalet i forbindelse med et graviditetsforsøg og beder om samtale med en jordmoder for at dæmpe sin angst. Majlis bliver scannet igen, og de finder ud af at noget er galt. Fostret som er en pige, har vand i hovedet, klumpfod, vil blive retarderet, aldrig kunne styre sin afføring og aldrig kunne gå.
Majlis og Thomas vil have en abort.
De spørger om det er muligt og får indtryk af at det er det. Det er torsdag eftermiddag. Fredag morgen har de en aftale på Rigshospitalet, som har eksperter på området. Hun bliver scannet igen og siger til lægen at de gerne vil have graviditeten afbrudt. Men lægen er ikke enig, og er faktisk ubøjelig. Han siger at kun hvis fostret 100 % sikkert ikke er levedygtig, kan man afbryde graviditeten så sent. Og det er ikke tilfældet her. Majlis skal vente til 37. uge, hvor fødslen formentlig bliver sat i gang – ellers vil barnet på grund af vandet i hovedet blive meget svært at føde.
Majlis og Thomas gå hjem og ringer til afdelingslægen fra det hospital, de var tilknyttet. Hun fortæller dem at en psykiater efter en samtale kan indstille til abort, hvis det var for psykisk belastende at få barnet. Majlis skal simpelthen erklæres psykisk ustabil, faktisk selvmordstruet.
Lægen vil også undersøge, om barnet kan få en sprøjte med noget, mens hun ligger i maven, så de er sikkert på at hun er død, når hun kommer ud. Efter konsultation hos en psykiater tager de hjem for at vente på svaret. Samme eftermiddag får de at vide at aborten er bevilget. Da det er pinse skal de vente til tirsdag, også med at få svaret på, om fostret må få en sprøjte eller ej.
Majlis får noget beroligende på hospitalet og nogle Valium af hendes far til at ”overleve” weekenden.

Om tirsdagen ringer Majlis til afdelingslægen og får at vide at sprøjten er afslået, da den er direkte ulovlig.

Majlis, hendes mor og Thomas tager på hospitalet, og fødslen skal sættes i gang. En læge fortæller dem, at alle på afdelingen er klar over at parret ikke ønsker, der skal gøres noget for at redde barnet, hvis det lever efter fødslen, personalet har, som loven foreskriver, fået lov til selv at vælge, om de vil være med i fødselsforløbet eller ej. Og MAjlis og Thomas bliver informeret igen og igen om, at sandsynligheden for, at barnet overlever, er lille. Men at den er der.
Der gik Majlis side om side med glade nybagte mødre, som modtog store rosenbuketter i kilovis. Hun fik nogle stikpiller, der er regnet til sene aborter, og som er hårdere ved fostret en de medikamenter, man ellers sætter en fødsel i gang med. Oveni fik hun store doser morfin hele tiden, for hun kunne ikke holde ud at tænke. Majlis var bange for, at hun skulle leve. Efter et døgn syntes hun ikke længere, hun kunne mærke hende, og hen tænkte: nu er hun måske død. Så blev hun scannet, men hun levede stadig.
Det er blevet torsdag. MAjlis skal scannes, så man kan se, hvordan barnet ligger. Lægen giver sig god til og siger så: ”Nu er hun død”.
Ved sekstiden torsdag aften fødte hun endelig. Jordmoderen går ud af rummet med det døde barn, men tilbyder Majlis at se hende. Majlis vil sunde sig først, lidt efter vil hun se hende. Majlis beskriver at hun jo var fin. Men hovedet var lidt aflangt pga. vandet. Hendes ben var held tynde, fordi der ikke havde været nerveforbindelse til dem. Og hun havde et otte centimeter langt hul i rygge, man kunne se helt ind til knoglerne. Det var et slemt tilfælde af rygmarvsbrok, og det er Majlis glad for, at det ikke bare var lidt, at der ikke var sket noget forkert. De kalder hende Freya. Freya skal bisættes.

2 Responses to “empiri

  • Úff þetta er nú meiri hryllings- og sorgarsagan! en ég skil ekki alveg, af hverju að „vera kritisk vegna dönskunnar“ þetta er jú ekki verkefnið???
    hilsen fra NABOEN.

  • nota thetta sem bilag… er búin ad koma auga á nokkrar smávillur 😉
    takk f. kvittid
    hilsen

Skildu eftir svar

Netfang þitt verður ekki birt. Nauðsynlegir reitir eru merktir *